top of page

UÇUSUN TEHiRi VEYA GECiKME HALiNDE YOLCUNUN TAZMİNAT HAKKI ve SEÇiMLiK iMKANLARI

Yazarın fotoğrafı: Rabia TürkRabia Türk
Uçuş tehiri veya uçak rötarı, bir uçağın planlanan kalkış saatinden daha geç bir saatte havalanması durumudur. Hava koşulları, teknik arızalar, operasyonel aksaklıklar uçuşların ertelenmesine veya rötora neden olmaktadır. Bunun sonucunda yolcular mağduriyete uğramakta, zaman kaybetmekte, maddi zarara uğramaktadır. Bu sorunları ortadan kaldırmak için yolcuya tazminat alma imkanı ve maddi zararı giderici  seçimlik haklar tanınmıştır.
 
10 Aralık 2024 Salı günü yayınlanan “Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (SHY-YOLCU)’te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” madde 2'de belirtilen değişiklikle “Uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle tehir edilmesi ve yolcunun planlanan son varış yerine 3 saat ve daha fazla sürede ulaştırılması halinde, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi derhal 8’inci ve 9’uncu maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirir.” Madde 8' de yolcunun tazminat hakkı ve Madde 9'da geri ödeme veya güzergah değişikliği hakkı düzenlenmiştir.
 
Bu iki imkanı daha iyi açıklamak gerekirse; 8. maddeye göre iç hat uçuşlarında 100 Avro, dış hat uçuşlarında ise kat edilmesi gereken mesafeye bağlı olarak en fazla 600 Avro'ya kadar tazminat ödenmesi istenebilecektir. 1500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 Avro, 1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için 400 Avro, 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 600 Avro, tutarında tazminat alınması mümkün olacaktır. Bu tazminatlar, ilgili uçuş firmasının alternatif uçuş veya güzergah değişikliği teklif etmesi halinde %50 oranında düşürülebilmektedir.
 
Uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle tehir edilmesi ve yolcunun planlanan son varış yerine 3 saat ve daha fazla sürede ulaştırılması halinde yolculara aşağıdaki seçenekler arasında tercih yapma hakkı verilmektedir:
 
1)Seyahatin gerçekleştirilmeyen bölüm veya bölümleri ile yolcunun planlamış olduğu seyahatin tamamlanmasının artık herhangi bir anlamı kalmaması durumunda seyahatin gerçekleştirilen bölüm veya bölümleri için, bilet ücretinin tamamının satın alınmış olduğu fiyat üzerinden nakit olarak ödenmesi, biletin satın alınmasında fiş, kupon vs tarzında hizmetler kullanıldıysa iadesi ve yolcunun seyahatinin ilk başlangıç noktasına ilk fırsatta dönmesini sağlayacak bir dönüş uçuşunun ücretsiz sağlanması. ( Bu seçenek Paket Tur Sözleşmeleri Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerinden doğabilecek tazminat hakkı hariç, uçuşları bir paketin parçasını oluşturan yolcular için de geçerlidir.)
 
2)Benzer taşıma şartları altında, en erken fırsatta son varış yerine güzergah değişikliğinin sağlanması.
 
3)Son varış yerine, boş koltuk durumuna bağlı olarak, yolcunun uygun göreceği daha sonraki bir tarihte, benzer taşıma şartları altında güzergah değişikliğinin yapılması.
 
Bunların yanında şayet bir şehir veya bölgeye birden fazla havaalanı hizmet ediyorsa; uçuşu icra eden hava taşıma işletmesinin rezervasyonu onaylanmış olan yolculara alternatif bir havaalanına bir uçuş teklif etmesi halinde, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi, yolcunun o alternatif havaalanından rezervasyonun yapılmış olduğu havaalanına veya yolcu tarafından kabul edilen başka yakın bir varış noktasına transfer edilmesine ait masrafı karşılamak zorundadır.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün sitesinde belirtildiği üzere  "Uçuş tehiri ya da gecikme, uçuş iptali gibi hallerde ilgili başvurular öncelikle şikâyete muhatap hava taşıma işletmesine yapılır. Pek çok havacılık işletmesi sitelerindeki formlar üzerinden tazminat taleplerini ve şikayetleri kabul etmektedir.
 
“Yolcular; hava taşıma işletmesi tarafından başvuruya 10 gün içerisinde cevap verilmemesi, verilen cevabın yeterli olmaması durumunda, çevrimiçi form ile ya da konuyu anlatır dilekçeye EK-1'de yer alan Yolcu Hakları Başvuru Formu ve uçuşla ilgili belgeleri ekleyerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapmalıdır.”[1]
 

KAYNAKÇA

 

Başvuru Usul ve Esasları. (2024, 25 Aralık). Erişim adresi https://web.shgm.gov.tr/tr/preview/3934-size-nasil-yardimci-olabiliriz
 
Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına  Dair Yönetmelik (SHY-YOLCU)'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik. (2024). T.C. Resmi Gazete (32748, 10 Aralık 2024).

[1] Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Başvuru Usul ve Esasları. (2024, 25 Aralık)

Comments


bottom of page